درباره ی ما

معرفی روستای آبگل

روستای آبگل در ۱۰۰ کیلومتری شیراز و ۲۰ کیلومتری بخش میمند قرار دارد. از زیبایی های آن می توان به تنگه شاه شمس الدین اشاره کرد که حدود ۱ کیلومتر طول دارد و زیبایی خاصی به این روستا بخشیده است. اطراف این روستا را کوه های خرسان، خرمن کوه و کوه سپیدار فرا گرفته اند.

موقعیت روستای آبگل:

روستای آبگل یکی از روستاهای دهستان پرزیتون از بخش میمند، شهرستان فیروزآباد می باشد که از نظر جفرافیایی در ۵۳ درجه و ۵۰ دقیقه طول شرقی و ۲۸ درجه و ۵۰ دقیقه عرض شمالی واقع شده است.

از نظر وضع طبیعی، روستایی جلگه ای و کوهستانی می باشد.

وجه تسمیه روستا:

وجه تسمیه روستا به دلیل وجود چشمه کوچکی بوده که در کنار آن،  بوته گل محمدی وجود داشته و هم اکنون نیز وجود دارد و این چشمه از روی گُل سرازیر می شود.

محدوده اراضی کشاورزی و منابع طبیعی روستا:

محدوده اراضی روستا به شرخ زیر میباشد:

از طرف شمال به آبریز کوه سفیدار(کوه خرسان).

از طرف غرب به دره آبریزک (راه پرزیتون ــ آبریزک).

از طرف جنوب به سرخنکی(ناهمواری خنکی).

از طرف شرق به چشمه سیمکون و توللی.

شناخت و بررسی علل پیدایش و عوامل مؤثر در شکل گیری روستا:

منابع آبی، اراضی کشاورزی مناسب، و شیب زمین از عوامل مؤثر در شکل گیری روستا می باشند. قرارگرفتن روستا در دشت و وجود اراضی کشاورزی در اطراف آن، خود به عنوان یک عامل تولیدی و اقتصادی بر روی توسعه روستا تأثیری بسزا داشته است، این اراضی به عنوان یک عامل در آمد زا، سبب شده که توسعه روستا را متراکم نموده و از پراکندگی جلوگیری نماید، که این خود عاملی بر کم بودن اراضی بایر و رها شده می باشد.

شیب زمین نیز از دیگر عواملی است که بر روی عامل اول یعنی جهت جریان آب و نهایتاً برچگونگی گسترش روستا تأثیر گذاشته است، بدین گونه که  جهت توسعه روستا  به تبعیت از شیب زمین می باشد.

مجموعه عوامل فوق به روستا شکل خطی- شاخه ای داده است؛ به گونه ای که روستا دارای یک معبر اصلی و چندین معبر فرعی کوچه که از آن منشعب میشود می باشند. این نشان از خطی بودن بافت روستا حول یک محور  است.

توجه: به علت خشکسالی های پی در پی؛ قسمتهای زیادی از باغ های اهالی روستا که منبع اصلی در آمد اهالی می باشد؛ یا خشک شده اند یا در حال خشک شدن هستند، که این مسأله تهدیدی جدی برای اهالی روستا میباشد که نیازمندی حمایت و همکاری فوری مسؤلین و دست اندرکاران میباشد.

وضعیت آموزشی روستا

روستای آبگل ازنظر آموزشی دارای ۲ واحد آموزشی در مقطع ابتدایی و راهنمایی می باشد، دبستان روستا دارای مساحتی حدود ۲۳۳۸ متر مربع می باشد که ۷/. درصد روستا را شامل میشود.

مدرسه راهنمایی دارای مساحتی معادل ۲۵۰۶ متر مربع میباشد که ۸/. درصد کل روستا را شامل میشود.

چگونگی پیدایش روستا

روستای آبگل قدمتی حدوداً ۵۰۰ ساله دارد، به طوری که در قبرستان قدیمی روستا قبرهایی بسیار قدیمی به چشم می خورد. نکته جالب این است که در این قبرستان، متناسب با جنسیت و هنر یا حرفه متوفی، اشکالی را بر روی سنگ قبر وی حک میکرده اند. به طوری که بر روی بعضی از سنگهای باقی مانده شکل های: گل، شانه، گلیم، فرش، دار قالی و … مخصوص بانوان و همچنین نماد های قومی و مذهبی را در شکل های تفنگ، مهر و تسبیح ( که نشان دهنده، مذهبی بودن و با ایمان بودن متوفی بوده است)  بر روی این سنگ قبرها به چشم می خورد.

این روستا در قدیم در درّه ای که در کنار روستا واقع شده قرار داشته که البته لازم به ذکر است در قدیم، مردم روستا اکثراً خیلی کم در روستا اقامت داشته اند و معمولا در کوه های اطراف به دامداری و باغ داری مشغول بوده اند، لذا فقط قسمتی از سال را در روستا میگذرانده اند.

حدود ۳۰ سال قبل و تقریباً در اوایل جنگ تحمیلی، مردم روستا کم کم به قسمت صاف و هموار بالای دره تغییر مکان داده، و اکنون از آن خانه های قدیمی موجود در درّه که همه کومه بوده اند؛ اثر زیادی باقی نمانده است و تعداد معدود باقی مانده هم با آمدن طرح درخت کاری، تخریب شده و به جای آنها انجیر کاشته شده است.